Supergoda och saftiga lussebullar

Igår kväll bakade jag och Reinaldo vår andra sats lussebullar för i år. Denna gång ändrade jag lite i receptet och resultatet blev underbart! Detta är en vegetariskt recept då jag bytte ut Kesellan mot Philadelphiaost, i Kesella är det nämligen ostlöpe.

Det här behöver du:

2 paket saffran (1 g sammanlagt)
1 msk strösocker

50 g jäst (röd)
5 dl mjölk
150 g smör eller margarin

1 paket Philadelphiaost (200 g)
1 tsk salt
2 dl strösocker
14-16 dl vetemjöl

Russin
1 ägg

Såhär gör du:


Stöt saffranen och 1 msk socker i en mortel, detta för att få fram aromerna ur saffranet bättre.
Värm mjölk och smör/margarin fingervarmt, alltså ca 37 grader.
Smula ner jästen i en stor bunke och häll över lite av mjölken. Rör om tills jästen smält helt.
Häll sedan i resterande mjölk.
Blanda i Philadelphiaosten, saltet och strösockret och häll slutligen i ca 10 dl vetemjöl och knåda tills degen är jämn och klumpfri. Tillsätt sedan mer vetemjöl, lite i taget, tills degen släpper skålen och fingrarna. Den är klar då man kan knåda den utan att bli kletig.
Låt degen jäsa ca 40 minuter med en bakduk över.

Dela sedan degen och baka ut hälften i taget. Det ska sammanlagt bli ca 30 bullar så dela degen därefter.
Gör de former på bullarna du vill ha och lägg dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck sist i russin och pensla med ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter eller tills dem fått en fin, gyllenbrun färg.

Tips:

Frys ner de bullar du inte ska äta samma dag direkt efter att dem svalnat. Ta sedan upp och tina samma dag du ska äta dem. Saffran torkar nämligen ut brödet snabbt och lussebullar är ju som godast då dem är helt färska!


Igår råkade jag missbedömma storleken lite, resultatet för den första plåten efter gräddning blev därför såhär - monsterstora lussebullar!

Kommentarer
Postat av: mor

ha ha ha du är för go, storleken har ingen betydelse :)

2010-12-19 @ 21:33:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0