Filmer som satt sina spår i mig

Jag tänkte skriva ett inlägg om filmer som påverkat mig. Filmer som jag minns, vissa för att dem är så otroligt bra, andra för att dem inte går att skaka av sig.
Filmerna kommer inte att rangordnas utan bara listas upp.

----
Lilja 4-ever 2002
Av Lukas Moodysson

Filmen är till del baserad på Dangoule Rasalaites livsöde då hennes brev till sin vän hittades efter att hon tagit livet av sig från en bro i Malmö.
Lilja är 16 år och bor tillsammans med sin mamma någonstans i det forna Sovjetunionen. Hennes tillvaro förändras drastiskt då hennes mamma beslutar sig för att flytta till USA med sin nya man, utan Lilja. Kvar står hon, den nyfunna vännen Volodja och den överhängande pengabristen. Genom att prostituera sig får hon ihop pengar till mat och öppnar även nya dörrar. Hon möter den karismatiske mannen Andrej som lovar henne arbete i Sverige och ett liv tillsammans med honom. Naiv och hoppfull nappar hon på betet men det hon möts av i Sverige var inte riktigt det hon hoppats på.

Då jag för första gången såg den här filmen kunde jag inte äta eller sova bra på tre dygn. Jag får fortfarande en stor obehagskänsla då jag tänker på filmen och på det filmen vill upplysa, människohandeln som sker HÄR, i Sverige. I det rika land där alla har en fri vilja.



----
Seven Pounds 2009
Manus: Grant Nieporte

Filmen handlar om Ben (Will Smith) som blir djupt deprimerad efter att han förlorat sin fästmö i en bilolycka där han körde bilen.
Han planerar sin död som involverar sju andra personer, alla dessa med olika livsöden.

Se inte denna om du inte är beredd att gråta.
Enligt mig visar filmen på att det inte behöver vara så hemskt att dö, alla dör inte i onödan utan av en anledning.
Då man oftast associerar Will Smith till komedi så tycker jag att han spelar sin roll i filmen väldigt bra!
Sevärd, om du inte sett den, se den!



----
Becoming Jane 2007
Manus: Kevin Hood och Sarah Williams

Filmen är baserad på Jane Austens liv. Jane Austen är en av Englands i tidernas största författare och skrivit många kärleksromaner under sin livstid.
Jane levde för sitt skrivande och dog ogift vid 41 års ålder.
Det ryktades om att hon hade en kärleksaffär då hon var yngre, med en irländare vid namn Tom Lefroy vilket filmen skildrar. Anne Hathaway spelar huvudrollen som Jane och Tom Lefroy spelas av James McAvoy.

Jag älskar denna film då det är underbart fina landskap och miljöer men även kläder, håruppsättningar m.m.
Det är en vacker film som skingrar kärlek, svek och eftertänksamhet. Några tårar på slutet blir det, dels för att jag vet hur pass ung hon var då hon avled samt hur orättvist hennes liv var.



----
Pride and Prejudice (Stolthet och fördom) 2005
Manus: Lee Hall

Filmen är baserad på boken med samma namn, skriven av Jane Austen.
Elizabeth (Keira Knightley) är en ung kvinna som drömmer om den sanna kärleken då hennes föräldrar gift sig av just det, kärlek. Hon är en av många systrar som mamman febrilt försöker få bortgifta då en ung och ogift kvinna endast är en ekonomisk börda.
Stolthet och fördom handlar om att trotsa sina föräldrar och omgivning för att få hitta den rätta och inte gifta sig av pengar.

Keira är gudomligt vacker och spelar rollen utmärkt som en nyfiken ung kvinna.
Tycker du om kärlek och anser att Jane Austen är en bra författare, se då denna!



----
Twilight 2008
Manus: Melissa Rosenberg

Filmen känner nog alla till, i alla fall väldigt många!
Bella flyttar till sin pappa i Forks då hennes mamma bestämt sig för att följa med sin nya man Phil i jobbet.
Forks är en liten stad och Bella blir årets händelse på skolan då det aldrig börjar någon ny. Killarna i skolan flirtar med henne men hon har ögonen och tankarna på någon helt annan, Edward Cullen, den mystiska, tysta och snygga killen i biologigruppen.
Efter att Edward räddat livet på Bella vill hon veta mer om honom och snart har en ny värld öppnat sig för henne där vampyrer, tankeläsning och ett underjordiskt krig är vardag.

Då jag såg filmen för första gången blev jag helt trollbunden och jag blev nog som många andra tjejer som såg filmen, hemligt kär i Robert Pattinssons karaktär Edward.



----
V for Vendetta 2006
Manus: Andy och Larry Wachowski

Filmen utspelar sig i ett futuristiskt och fascistiskt England där V på sina sätt kämpar för en förändring.
Han träffar Evey (Natalie Portman) som förlorat båda sina föräldrar. Evey blir förälskad i V då han vågar trotsa makten och även hämnas på de personer som skadat honom.

En annorlunda och speciell film som satt sig första gången jag såg den. Jag kunde inte släppa den utan gick hela tiden och funderade på den och runt den. Vs mask är ganska obehaglig och slutet är effektfullt vilket jag tror gör att den sitter kvar.
I filmen uttalar V en text, remember remember the fifth of november vilken är en dikt från 1600-talet. En grupp försökte den 5 november år 1605 spränga det brittiska parlamentet varav denna dikt uppkommit från.



----
Alla bilder kommer från sökningar på Google

Kommentarer
Postat av: Amanda

Du ska se "The girl next door" den e från typ 97 eller nåt, en "skräck" som är verklighetsbaserad, en tjej som hamnar i en familj är helt sjuka i huvudet mot henne, lite lik "pojken som kallades det"

2010-01-12 @ 16:22:33
URL: http://juicysugar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0